Bloggen

Tillbaka i Premier League

Publicerad den 20-08-26

Fulham FC, Londons äldsta ligaklubb är åter i Premier League. Fulham FC bildades 1879 och är alltså över 120 år. Klubben har sitt säte i sydvästra London, precis söder om floden Themsen. Fulham FC eller The Cottagers som är klubbens smeknamn slutade femma i Championship den gångna säsongen (2019/2020) och fick därmed kvalspela för. Först väntade Cardiff City där Londonlaget vann totalt med 3-2 efter två matcher. I final blev det ett hett Londonderby. För motståndet stod sensationslaget Brentford FC. Ett lag som inte spelat i högsta serien sen 1935. Finalen spelades på Wembley den 5 augusti. Efter 0-0 efter fulltid så blev det extra tid. Stor hjälte för Fulham blev Joe Bryan med sina två mål, bl.a. en frispark från 40 meter. Fulham vann matchen med 2-1 och blev därmed klara för uppflyttning till Premier League. Fulham får sällskap från Championship League av ligavinnarna Leeds United och av West Bromwich Albion FC 
 
Den nya säsongen börjar redan den 12 september, alltså bara ca 5 veckor efter finalen. I premiären i Premier League comebacken ställs Fulham hemma mot en annan Londonrival, Arsenal FC. En ny spännande säsong är alltså redan i närheten. Många spännande matcher att vänta och vill man kanske lägga ett spel på matcherna så finns bl.a. Comeon bonuskod med erbjudande att ta del av. 
 
Fulhams arena, Craven Cottage ligger vackert precis utmed floden Themsen och bredvid ett stort parkområde. Den norra långsidan av arenan ligger precis utmed flodens strand. Arenan tillhör en av de äldre kvarlevande fotbollsarenorna i England och har idag ett publikkapacitet på 27 500 sittande åskådare. Arenan är redan över 120 år gammal, invigdes 1896. För många arenaälskare är Craven Cottage ett måste att besöka. Jämfört med många av konkurrenterna i England så har Craven Cottage många gamla vackra charmiga detaljer. ‘The Cottage’ är en stuga som finns inne på arenan och den gamla välbevarade läktaren ‘Johnny Haynes Stand’ . En läktare av äldre slag med tegelfasad, trästolar, ritad av arenadesignern Archibald Leitch. Läktaren uppfördes så tidigt som 1905. Här finns bl.a. klubbaffär med souvenirer och biljettshop. Och läktaren är som tur väl är Grade II listed, alltså byggnadsskyddad. Publikrekordet är dock svårslaget, en derbymatch i div.2 mot Londonrivalen Millwall FC lockade hela 49 335 åskådare år 1938. Fast på den tiden fanns betydligt mer ståplatser än sittplatser. Så nästa gång du är i London, ta ett besök på Craven Cottage. Enklast är att åka tunnelbana till Putney Bridge, därefter en promenad genom Bishops Park utmed floden Themsen innan ni når fram till Craven Cottage.