Bloggen

Tipsextra

Publicerad den 19-03-21


Från handskriven stryktipskupong inlämnad i byns kiosk till inloggning i soffan via mobilt bank ID. Utvecklingen i både urval, säkerhet och smidighet har tack och lov gått framåt även på spel. Nu kan du som sagt logga in hos många spelbolag med bankID casino. Något som inte var tänkbart för kanske 10 år sen.

Stryktipset hos Svenska Spel har funnits i imponerande 85 år. En gammal tradition som överlevt hård konkurrens. Från början var det 12 matcher som skulle prickas in. Namnet kommer av att man från början strök de matchresultat som man inte trodde på. Mestadels har matcherna hämtats ifrån Sverige och England. Samma år som klassika tv-programmet Tipsextra gjorde entré i den svenska TV-rutan så utökade Svenska Spel antalet matcher på Stryktipset från 12 till 13 matcher. Tipsextra kom att bli en succé och tradition i det svenska folkhemmet. Klockan 16 lördagar var heliga för många. Premiären var 1969 med matchen Wolverhampton - Sunderland som slutade 1-0. Oftast var det matcher från Englands högsta liga, med undantag från FA Cupen, matcher från lägre serier eller skotska matcher.

Det som också symboliserar Tipsexta ihop med stryktipset är plinget vid mål i annan match på kupongen. Det uppskattades att TV siffrorna för 'heliga' Tipsextra var uppemot 30-35 procent när det var som störst. Dock var utbudet helt annat förr när det bara fanns två TV kanaler och massa skärmar att glo på annat. Tipsextra sändes från november-mars. Anledningen att man inte sände under hela den engelska säsongen var att man var rädd att det skulle tappa publik på de svenska matcherna. Tipsextra sändes sen i följd fram till 1995 när SVT tackade nej. TV4 övertog sändningarna under det nya programnamnet Tipslördag. Tittarsiffrona minskade med åren då en del av de 13 matcherna inte spelades förrän söndagen. TV5 tog sen comeback i det gamla namnet Tipsexta men sände tyska matcher. Numera sänds de engelska matcherna på Viasat.

På tiden man fyllde i stryktips kupongerna för hand och lämnade in i kiosken fanns alltid risken att man hade glömt att fylla i någon match speciellt om man hade matat in många enkelrader. Extra tråkigt om det visade sig vara en bra rad efteråt. Nu är detta omöjligt om man t ex loggar in på Svenska Spel och klickar in sina spel. Rekordsumman på Stryktipset är från 2004 då en vinnare vann hela 5 036 137 kr. Från starten 1934 kostade en rad 25 öre. Idag kostar en rad 1 krona. Alltså en ökningar på bara 75 öre. 1 krona har stryktipset kostat sen 1985.  Bygger man på system så får man multiplicera gånger 2 på halvgarderingar och gånger 3 på för helgarderingar. T ex så kostar 3 helgarderingar 3 x 3 x 3 = 27 kr.
Tipsextra har gått i graven men smidigare idag med inlogg via mobilt bank ID.