Bloggen

Upptäck Sydsveriges charm: Ett minnesvärt 3-veckors äventyr med husbil

Publicerad den 23-05-28


Att uppleva Sverige i husbil är något som många drömmer om, men som få faktiskt väljer att uppleva. Men genom att hyra en husbil så är det plötsligt fullt möjligt att uppleva allt som detta avlånga land har att uppleva. I denna artikel kan du se exempel på hur du kan göra för att upptäcka Sydsveriges charm på bara tre veckor. 


Vecka 1 - Avfärd från Stockholm
Innan avfärd så är det första steget att hitta en husbil att resa med. Ett enkelt och smidigt alternativ är att då välja att hyra husbil i Stockholm från Campervan Sweden. Då slipper man dels lägga ner en större summa pengar på att köpa en egen husbil, samt att man kan anpassa valet efter sina egna behov. Om man är flera som reser så kan man enkelt välja en större modell, medan en eller två personer enkelt kan resa i en mindre modell. För de allra flesta så kommer en mellanstor modell att passa bäst.
 
Efter att ha hyrt husbilen och ha hämtat upp den så är det bara att bege sig på resan. I det här fallet så är det oftast E20 söderut som gäller. Utöver husbilen så finns det ett par saker som är bra att tänka på. 
 
Hur kommer du att förvara din mat kyld?
Du kan ta med en kylbox och fortsätta att fylla den med is, vilket kan vara både dyrt och jobbigt. Men du kan även köpa en eldriven minikyl som drivs via 12 volt. Dessa minikylare sätter du då i din cigarettändare när du reser, och kan då enkelt och smidigt kyla maten under resans gång. 
 
Hur ska du tillaga din mat?
Du kan laga mat över en lägereld (när eld är tillåten) eller ta med en lägerspis, vilket är ett billigt alternativ. Du kan också ta med en bärbar propanhäll som du kan ställa upp på ett picknickbord.
 
Hur mycket vill du planera inför resan? 
Vissa människor måste veta på förväg vad de ska göra varje dag och de tycker faktiskt om planeringsaspekten av ett äventyr. Att planera allt in i minsta detalj kan snabbt bli stressigt, men om man inte planerar alls så riskerar man att gå miste om många upplevelser. Detta kan vara ett museum eller en utställnings sista datum, eller att missa en rolig festival. På vissa platser är det obligatoriskt att göra reservationer i förväg, vilket gör att planering är ännu viktigare, plus på vissa platser kommer du inte att kunna få en campingplats om du inte har bokat i förväg.
Vecka 2 - Småland och gröna skogar
Småland är ofta någonstans man reser genom snarare än till – från Stockholm till Malmö och söderut, eller från Göteborg till Östersjökusten. Det har dock några viktiga platser av intresse i sig, tillsammans med möjligheter till vandring, vandring, fiske och cykling.
 
Förutom det stora antalet friluftsupplevelser och aktiviteter som erbjuds, låter Småland dig upptäcka känd svensk design, viktigt industriarv och några storslagna slott och herrgårdar. När du reser mellan de viktigaste platserna passerar du ett till synes oändligt antal djupblå sjöar, fridfulla utsiktsplatser och typiska svenska stugor i härliga roströda färger.
 
Om man vill uppleva den Svenska idyllen så säger många att det är just Småland man bör åka till. För dig som är intresserad av att uppleva södra Sverige i husbil så är det därför en utmärkt idé att spendera en vecka i Småland. 
 
När det gäller saker att se och göra så är bland annat Glasriket ett populärt alternativ för att se glasblåsning på flera olika platser, främst mellan Växjö och Kalmar. I Småland så finns även ett IKEA museum, detta ligger i den lilla staden Älmhult som är där butiken först startades. Det finns alltså gott om saker att se och uppleva i Småland under din husbilsresa. 
Vecka 3 - Skåne och sydkusten
Skåne är det sydligaste länet i Sverige. Det är bara en snabb tågresa från den danska huvudstaden Köpenhamn, eller en resa över Öresundsbron. I Skåne så hittar du en utopisk kombination av mysig landsbygd, och större städer som kryllar av prisbelönta restauranger, fascinerande museer, förstklassiga hotell och mer. Regionens avslappnade livsstil är nästan påtaglig vid ankomsten. 
 
Det är svårt att prata om Skåne utan att nämna Malmö. Det är visserligen sällsynt att vilja besöka en större stad när man reser i husbil, men man kan enkelt klämma in ett besök över dagen och uppleva en hel del. Även universitetsstaden Lund är en populär destination, med sin anrika historia och långa traditioner. 
 
Men om det är natur du är ute efter så är det troligtvis Österlen som du kommer att styra kosan mot. Denna romantiska region är känd för sina böljande sluttningar, blommande ängar och oförstörda vita sandstränder som nästan konkurrerar med de i Karibien. Österlen är en långvarig tillflyktsort för Sveriges uppskattade konstnärer och författare, och erbjuder en avslappnande livsstil som gör den idealisk för par, eller alla som söker inspiration och avkoppling
 
Populära destinationer i Skåne är bland annat Ales Stenar, en fornlämning strax utanför byn Kåseberga i Österlen. Dessa 59 stenar är något som alla borde se minst en gång. Även Kullens Fyr är en populär destination, då det är Sveriges högsta fyr och byggdes redan år 1561. I Skåne så finns det en hel del populära landmärken att se och uppleva.