Bloggen

Vad gör en Kiropraktor?

Publicerad den 21-09-28

Kiropraktik är något som har utövats sedan slutet av 1800-talet. Dock sägs det att även de gamla grekerna använde sig av det. Idag är kiropraktik en del av svensk hälso-och sjukvård. Ordet kiropraktik är från de grekiska orden ”cheiro” och ”praktikos”. Översätter man det fritt, så betyder det att göra för hand. En kiropraktor sätter människan i centrum och ser till helheten så att säga. Mycket hänger ihop, så som kost, motion, livssituation och nervsystem. 

Inom kiropraktik använder man sig av diagnostik, behandling, rehabilitering och förebyggande av funktionsstörningar och smärttillstånd i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke. Oftast är det ryggen en kiropraktor jobbar med och det genom justering och så kallad HVLA-manipulation. Om du har behov av muskulära behandlingar så bör du besöka en naprapat. 

Vad gör en kiropraktor?
En kiropraktor jobbar utifrån den biopsykosociala modellen och då ser man även alltid till helheten. En kiropraktor använder sig av manuella undersökningsmetoder. Det för att kunna ställa en diagnos. Sedan kan man bestämma vad för slags behandling och rehabilitering som krävs. Det som används främst är just HVLA-manipulation, som ser till att öka patientens rörelseförmåga så väl som att det minskar smärtan som patienten har. Andra tekniker en kiropraktor kan använda sig av är mjukdelsbehandling och rehabilitering. 

När man talar om HVLA-manipulation så är det en form av ledmanipulation. Det med hög hastighet och låg amplitud. Denna utförs då med en kontrollerad hastighet, rörelse och kraft. Det för att det ska bli en ökad rörlighet i leden.

Vilka besvär behandlar en kiropraktor?
Kiropraktorer är allra bäst på att behandla ryggradsrelaterade besvär. Idag är det som så att besvär från rörelseorganen, främst rygg- och nackrelaterade besvär har kommit att bli denna tids nya folksjukdom. När en kiropraktor ska behandla en patient, så görs det alltid utifrån deras individuella förutsättningar.

Besvär som en kiropraktor kan hjälpa till med är skador och andra besvär som orsakats av störningar i leder, muskler och nervsystem. Bland annat kan man hos en kiropraktor få hjälp med ryggvärk och ryggskott, så väl som nacksmärta, ischias, huvudvärk och whiplashskada. Även smärta och stelhet kring axlar och skuldror, diskproblem, domningar/stickningar och smärta i armar, ben och höft.