Bloggen

Vem reglerar spelmarknad bäst: Sverige eller Norge?

Publicerad den 24-01-15

Alla länder i Skandinavien har olika synsätt när det gäller ett licenssystem för spel. I den här artikeln kommer vi jämföra reglerna i Sverige med reglerna i Norge och frågar en bettingexpert bakom Bettingstugan, Jonas Weimer, vad han tycker om det.

I Sverige är spelet strikt reglerad. Alla företag som vill arbeta med svenska spelare måste ha en licens och följa svenska regler för spelleverantörer. Bland dessa regler finns ett förbud mot att tillåta alla under 18 år att spela och ett krav på att hålla reklam måttlig för att inte uppmuntra någon till spel. Spelbolag med licens ska också genomföra omsorgsplikt som betyder att de måste kunna identifiera och ingripa när spelarna visar tecken på överdrivet spelande och i så fall begränsa deras åtkomst. Om ett spelbolag uppfyller alla dessa kriterier är de välkomna att arbeta i Sverige.

I Norge är reglerna annorlunda för tillfället. “Lotteri-og stiftelsestilsynet” som är en myndighet bakom norska spel tillåter bara de två statligt kontrollerade spelbolagen att arbeta lagligt i landet. Det är inte möjligt för någon annan att få en licens. Tidigare blundade regeringen för företagen som arbetade utan licens, men nu hotar de dem med enorma böter och trycker ut dem från marknaden. Det är dock bara stora och internationellt kända företag som bestämmer sig för att lämna den norska marknaden. Detta lämnar norska spelare i en dålig situation där de måste välja mellan officiella företag som ofta har dåliga erbjudanden eller riskerar sina pengar och personlig information medan de spelar hos okända spelbolag som nu har fyllt den norska marknaden.

Här är vad Jonas Weimer, en svensk bettingexpert bakom Bettingstugan tycker om det.

Det skapar ju en dåligt konkurrenssituation. Det blir inte bra för spelarna i alla fall. Både odds och bonusar men även hur produkterna utvecklas också beror på konkurrens. Är det väldigt få bolag och ingen konkurrenssituation då finns det ingen anledning att utveckla produkterna. Och sen odds, om det inte finns någon annan som kan ge bättre odds, då kan spelbolag sätta mycket lägre odds än vad marknaden egentligen borde ha eller lägre bonusar. Jag jämför ofta när jag lägger mina spel, då kanske jag jämför tio olika bolag för de bästa oddsen. Det måste vara reglerat av vad spelarna väljer. För norska staten är situationen bra men för spelarna är det sämre. 

 

Innan det fanns licenssystem i Sverige fanns det inga regler att hålla sig till, och spelarna var oskyddade. Det var ju en osäker marknad då. Man ville inte ha för mycket pengar på kontot för att när man väl tar ut då kan det bli något problem, att kontot stängs eller så. Då måste man tänka lite på säkerhet. Jag behöver inte fundera på det längre i Sverige, och det är skönt.”