Bloggen

Vem vinner Superettan 2021 ?

Publicerad den 21-04-17

Superettan i fotboll, den nästhögsta serien har startats och frågan är vilka lag som kommer gå upp och åka ur. Djurgårdens IF vann den första upplagan av Superettan när den hade sitt premiärår 2000. Förra året så spurtade Halmstads BK om Degerfors IF och vann serien med fem poäng före Värmläningarna.

Av nykomlingarna till årets upplaga så finns de ex allsvenska degraderade lagen Helsingborgs IF och Falkenbergs FF. Båda lagen får
väl ses som favoriter till uppflyttning. Även Superettans huvudpartner Unibet verkar vara inne på samma linje, i all fall om man ser till
oddsen. Falkenberg brukar alltid av tradition göra bra från sig när de degraderats. Från division 1 kommer uppflyttade Landskrona BoIS, IFK Värnamo och Vasalunds IF.

Östers IF 
Många av lagen har tidigare år spelat i Allsvenskan bl.a. rödblåa Östers IF från Växjö. Senast var 2013 efter att man vann Superettan 2012. Men de blev ett ettårsfall i Allsvenskan och åkte ur direkt.  Säsongen efter blev ett fiasko och laget åkte ur även Superettan 2015. Detta var andra gången på 2000-talet som Öster åkte ur Superettan och fick spela i division 1 södra. 2016 så vann med division 1 och gjorde comeback i Superettan.
Öster har spelat i Allsvenskan 33 säsonger och vunnit SM-Guld 4 gånger. Det första SM-Guldet som de tog var 1968 och det var verkligen en mäktig insats då man gjorde det som nykomlingar i Allsvenskan, dessutom så hade man aldrig spelat i Allsvenskan tidigare år. Man kan verkligen säga att avslutningen på den säsongen var en nagelbitare då flera lag var inblandade. Inför sista omgången stod. Djurgården och Malmö FF båda på 26 poäng medans Öster och IFK Norrköping hade 25 poäng. Djurgården och Malmö FF kryssade och Öster vann sin match och gick om och tog guldet. Men ytterst jämt var det. Östers fördel (16 plusmål), före Malmö FF (+15), IFK Norrköping (+12) och Djurgården (+7). Alla lag på 27 poäng. Är det Östers IF som kommer vinna Superettan 2021 ?

Ett annat Ö lag

Ett annat klassiskt rödblått lag i Superettan är Örgrytte IS från Göteborg, även kallade 'Lirarnas lag'. Örgryte är Sveriges äldsta fotbollslag som fortfarande är igång, bildades 1887. Dom har blivit svenska mästare inte mindre än 12 gånger. Dock är det 26 år sen dom vann senast, år 1985. Då besegrade dom rivalen IFK Göteborg i finalen. Totalt ligger Örgryte åtta i den Allsvenska Maratontabellen.
Men dom senaste 10 säsongerna har det inneburit sex säsonger i Superettan, fyra säsonger i division 1 men inga säsonger i Allsvenskan. Men kanske blir det just Örgryte som kommer vinna Superettan 2021 ?