Bloggen

Vett och etikett på fotbollsarenan

Publicerad den 23-06-29


Introduktion
Att besöka en arena för att titta på sportevenemang är ett härligt tidsfördriv året om. Det spelar ingen roll om det gäller fotboll, ishockey eller friidrott - stämningen brukar vara på topp! Om du aldrig har tittat på ett riktigt sportevenemang så kan det hela vara lite förvirrande. I den här artikeln ska vi därför berätta vad du behöver tänka på. För att göra det så tydligt som möjligt har vi tagit en fotbollsmatch som exempel. Genom att läsa vår artikel kommer du undvika att göra bort dig på matchen och få ut så mycket som möjligt av din dag på arenan.

Vett och etikett på fotbollsarenan
Det brukar ofta hetta till på fotbollsmatcher men det betyder inte att du kan bete dig hur som helst. Såklart vill du heja på ditt favoritlag men skrik till exempel inte kränkande ord om motståndarna även om de kanske leder. Vi alla besöker arenan för att ha roligt och inte för att få utstå glåpord och andra otrevligheter. Ta alltså med dig ditt favorithumör och solsken i sinnet.
Många fotbollsfans dricker en öl eller två innan matchen. Om du däremot är synligt berusad har organisatörerna rätt att neka dig tillträde till arenan. Se därför till att du dricker med måtta både innan och under matchen.
Många svenska fotbollsarenor förbjuder också all slags fotografering, videofilmning och ljudupptagning under en match.
I följande lista hittar du några förbud som kan verka självklara men för säkerhets skull vill vi ändå nämna dem:

-       Kasta inte in föremål på planen eller någonstans på läktaren.
-       Klättra inte på staket eller avgränsningar.
-       Många svenska arenor är rökfria så kontrollera reglerna på arenan du besöker.

Klädkoder och vad du inte får ta med till en arena
Även om det inte finns några egentliga klädkoder på en arena kan det vara bra att klä sig i passande kläder. Vi rekommenderar till exempel inte att klä sig i kostym när du går och tittar på en fotbollsmatch. Klä dig istället bekvämt och ta vädret i beaktande. Kanske det är en match mitt i vintern och då lönar det sig att ha tillräckligt med kläder på sig. Det är inte trevligt om man måste frysa medan man försöker fokusera på en match. Om det är en varm sommardag rekommenderar vi att ha något på huvudet och kanske också använda solkräm.
Om du har en ryggsäck lönar det sig att läsa reglerna för vad du får ta med på arenan. Många saker är självklara som till exempel att du inte får ta in vapen, alkohol eller droger. Det finns också många andra förbjudna saker som till exempel att du inte får ta in sparkcyklar på AIK Fotbolls hemmaarena. Vi tror knappast många tar med sina sparkcyklar på en fotbollsmatch men det finns alltid undantag.

Biljetter och sittplatser
Beroende på hur viktig fotbollsmatch det är frågan om kan det vara svårt att köpa biljetter. Speciellt i internationella ligor som Premier League måste du köpa dina biljetter många månader i förväg. Även om det gäller matcher i Allsvenskan så kan det löna sig att vara ute i god tid. På det sättet kan du köpa direkt från klubben eller auktoriserade återförsäljare. Du slipper då betala överpris för dina biljetter från en biljetthaj.

Om ni är ett stort gäng är det ännu viktigare att ni bokar biljetterna så tidigt som möjligt. Då har ni en större chans att få sittplatser bredvid varandra. Det skulle ju vara lite tråkigt om alla dina vänner skulle placeras på olika läktare i arenan. Om ni vill ha en lite lugnare upplevelse kan det löna sig att leta upp var de vildare åskådarna brukar sitta och undvika dessa sittplatser. Alternativt kan ni boka sittplatser mitt i smeten om ni vill vara en del av hejarklacken.

Ett sista tips är att anlända till arenan i god tid så ni i lugn och ro kan hitta era sittplatser. När spelet är igång är det kutym att inte stå upp på sin sittplats under ett anfall, straff eller ett annat händelserikt läge.

Mat, drycker och snacks
Det är inte tillåtet att ta med egen mat till de flesta sportevenemang. Som tur är har många arenor både restauranger och pubar där du kan köpa mat och dryck. Även mindre lokala arenor har någon slags matförsäljning och ofta kan du i alla fall köpa grillkorv och en kaffe.
Lär dig sångerna och satsa några kronor
Det är vanligt att hejarklackarna och publiken sjunger sånger när de tittar på en match. Varje lag har sina egna sånger och det kan löna sig att lära sig några av de vanligaste sångerna innan du går till arenan. Medan det absolut inte är ett tvång blir det definitivt roligare om du kan sjunga med.
En annan sak som gör en match roligare är att satsa några kronor på ditt favoritlag. Om du dessutom satsar rätt på att ditt favoritlag vinner slår du två flugor i en smäll. Idag är det lättare än någonsin att satsa pengar på en match. Det är enkelt att spela utan konto så du kan snabbt gå till de bettingsajter med bäst odds för att få en bättre chans att vinna.
Säkerhet
En viktig sak när du besöker en arena är att inte stå på ett ställe som blockerar utvägar. Om arenan skulle behöva evakueras är det dessutom viktigt att du vet var alla nödutgångar finns. Det är sällan det sker några farliga incidenter på en sportarena men man kan aldrig vara för försiktig.
Sammanfattning
Medan vi har använt fotboll som exempel i denna artikel gäller liknande regler också för andra sportevenemang. I grund och botten är det samma principer som gäller - respektera andra åskådare och njut av upplevelsen. Vi kan alla göra misstag men med denna guide kommer du undvika de vanligaste fallgroparna. Det är otroligt underhållande att se på sportevenemang live och med denna guide kan du besöka arenorna som ett gammalt proffs.