Bloggen

Vilka SM-guld aspiranter har spelat i dom lägre serierna

Publicerad den 19-08-21


Källa: Pexels

Det börjar dra ihop sig i toppen av Allsvenskan. Det mesta talar för att tre av storstadslagen gör upp om årets SM-guld, Djurgården, AIK eller Malmö. Svaret angående vilka det som blir tar hem SM-guldet avgörs inte förrens i början av november, men tänkte att vi redan nu kan kika på några av de i dessa tre lag som spelat i division 2 eller lägre. Dessa utval inkluderar inte lån, utan spelaren måste ha varit där någon gång i sin karriär.

Djurgårdens IF

Vi börjar med Djurgården!
Elliot Käck - Vänsterbacken fick sitt genombrott ganska sent och 2009 när Käck var 20 år gammal spelade han för Värmdö IF. Värmdö spelar för tillfället i division 3 Södra Svealand.
Curtis Edwards - Mittfältsmotorn som anslöt till Djurgården från Östersund under säsongens gång har ett förflutet i England, men flyttade 2015 som 21-åring över till Sverige, närmast bestämt Ytterhogdal. Ett lag som har många engelsmän i truppen och som för tillfället spelar i division 2 Norrland, men på Edwards tid var nere i div 4. En skaplig resa för den skäggiga engelsmannen som nu har chans att vinna SM-guld!
Adam Bergmark Wiberg - Bergmark Wiberg hämtades in från Gefle IF under januari-fönstret, men spelade innan dess i Täby FK som år 2016 spelade i division 3. Han är fortsatt ung (22), men har klättrat snabbt på fotbollsstegen.

AIK

Näst på tur är AIK.
Jesper Nyholm - Ytterbacken hade en tung start i AIK efter ett benbrott som satte stopp för den första säsongen, men har allt mer börjat komma in i startelvan. Han lånades ut som 20-åring från Sirius till Gamla Upsala SK 2013 och skrev på för dem permanent året efter. Laget spelade precis som nu i division 2 Norra Svealand. Det tog därefter endast en säsong innan det bar av till Dalkurd och därefter AIK.
Herardi Rashidi - Den mångsidiga Rashidi spelade år 2014 för Akropolis IF. Han var med i laget som samma säsong avancerade upp från division 2 Norra Svealand och snappades precis som Nyholm sedan upp av Dalkurd och därefter AIK. Tror du dig ha bra koll på division 2 och lägre? De lägre divisionerna har fått allt mer uppmärksamhet under de senaste åren och blivit ett bra skyltfönster för unga spelare att visa upp sig i. Detta har inte undgåtts av spelbolagen som även gett ligorna mer fokus där Betfair odds är ett av bolagen som inkluderar ett flertal lägre divisioner i sitt utbud.

Källa: Pexels

Malmö FF

Slutligen beger vi oss söderut i landet! När det gäller situationen i Malmö förefaller den vara lite annorlunda än i Stockholmslaget. Det finns ingen spelare i den nuvarande A-truppen som under sin "vuxna" karriär spelat för en division 2-klubb eller lägre från det jag kan hitta, men många av spelarna har ett förflutet i klubbar som spelar i lägre divisioner just nu. De snappas med andra ord upp i en stor mån innan de har nått en viss ålder. Detta finns givetvis i storstadslagen, där många spelare bland annat plockas upp från exempelvis Vasalund och Brommapojkarna, men detta har inte påverkat lika mycket i denna granskning. Ett flertal namnkunniga spelare med MFF-koppling såsom Martin Dahlin, Roger Ljung, Dardan Rexhepi och Ivo Pekalsi har alla ett förflutet i Lunds BK! Nu återstår det att se vems eller vilkas resa som började i de lägre divisionerna får uppnå toppen av den svenska fotbollen!