Bloggen

Vilka vinner allsvenskan i fotboll säsongen 2022?

Publicerad den 22-10-28

Allsvenskan i fotboll har sällan varit mera tajt och spännande än just i år. Med endast fem matcher kvar att spela så har BK Häcken ett knappt men ändå ack så viktigt försprång på tre poäng ner till närmast jagande Djurgårdens IF. 

Kommer BK Häcken som bildades redan 1940 att få fira klubbens första SM-guld någonsin hemma på härliga Bravida Arena i år på Hisingen i Göteborg? Ja det finns en hel del som talar för detta även om det är 15 poäng kvar att spela om i årets allsvenska. 

Hur ser då tätstriden ut i allsvenskan och vilka matcher återstår i serien för de hetaste kandidaterna till att sparka hem SM-guldet säsongen 2022? 

För BK Häckens del med ledning under den norske tränaren Per Mathias Høgmo så ser det återstående spelschemat ut som följer: GIF Sundsvall (hemma), AIK (borta), Malmö FF (hemma), IFK Göteborg (borta), IFK Norrköping (hemma).  

På förhand så är detta såklart ett otroligt tufft spelschema för Hisingens stolthet förutom då möjligtvis matchen hemma mot ett sedan länge avsågat “Giffarna” från Sundsvall. 

För AIK och Malmö FF så har nog tåget redan gått gällande SM-guldet men trots detta så är det två lag som är riktigt bra och det är utan tvekan verkligen tuffa papper som väntar för BK Häcken. Derbyt borta mot “Blåvitt” är också en stentuff match att vänta och räkna med att IFK Göteborg vill göra allt för att inte SM-guldet ska hamna hos “fel” lag i Göteborg. 

Djurgården och Hammarby utmanar 

Stockholmslagen, Djurgården och Hammarby, är främsta utmanare till BK Häcken. Djurgården skuggar som tidigare nämnt bakom BK Häcken på i skrivande stund 48 poäng (BK Häcken har 51 poäng) med tätt följt av “Bajen” på en tredje plats med för närvarande 46 poäng. 

Så vad är det då som krävs för att guldet ska firas på vackra Tele 2 Arena (Djurgården och Hammarby delar samma hemmaplan)? För Djurgårdens del så ser spelschemat ut som följer: AIK (hemma), Malmö FF (borta), GIF Sundsvall (hemma), IFK Norrköping (borta) och där man sedan avsluta med hemmamatch mot Mjällby AIF. Ett minst lika tufft spelprogram väntar med andra ord även för Djurgårdens IF. 

För “Bajen” så återstår följande matcher i årets allsvenska: Mjällby AIF (borta), IK Sirius (hemma), IF Elfsborg (borta), Kalmar FF (hemma) och Helsingborgs IF (borta).  

Ser man över Häckens, Djurgårdens och Hammarbys matcher på förhand så är det utan tvekan Hammarby som har en på pappret betydligt “lättare” spelschema än vad Häcken och Djurgården har, men Hammarby har som sagt även fem poäng att hämta in på de fem matcherna som återstår, en omöjlig uppgift? Nej absolut inte. 

Ja det är onekligen massor av frågor som återstår och där vi kommer att ha det slutgiltiga svaret vart SM-guldet hamnar någonstans när den 30:e och sista omgången har spelats klart den 6:e november i år.  

 
För alla som älskar sport av alla de slag och själv har mängder av frågor inom ämnet precis som man även är vetgirig och har en hel del allmänna frågor, ja då finns massor av frågor med tillhörande svar att kunna hitta på webbplatser som på deltagarkultur.se, hazard.se och inte minst på teknikkanalen.se, missa inte ett besök på dessa webbplatser och att införskaffa ny härlig kunskap inom stort som smått.