Bloggen

Vinn boken Udda Lirare

Publicerad den 20-11-17


Nu har du chansen att vinna ett ex av boken Udda Lirare ! Beställ Idrottsplatskalendern för 2021 senast 25 November. Då är du med i utlottningen av ett av boken Udda Lirare. För mer info om att beställa kalendern.Lars Nylin och Ronald Åman har samlat ett helt galleri färgstarka spelare ur herrfotbollens historia och skrivit en knasig, nördig skildring av de största profilerna. Möt Steve Davies, huligansupportern som fick chansen. Och tog den. Eller Heleno de Freita liraren som hade allt, inklusive hybris och syfilis. Och såklart Didier Drogba, fransk framgångsrik nationalidol, nu även hyllad politiker. Njut av nostalgi, kuriosa och en stor portion fotbollskärlek!Udda lirare tar avstamp i mellankrigstiden och hittar sedan exempel fram genom decennierna. Boken domineras dock av spelare från eran när sporten fotboll spridits över världen i fyrfärg; i TV, tidningar, samlarbilder, alltså ungefär från VM 1970 och fram till 2018.
Här finns porträtt av evigt kultstämplade ikoner som brassen Socrates, veteranstjärnan Roger Milla, den ultimate playboyen Frank Worthington och geniet, floskeln fungerar här, Johan Cruyff. 
Men här finns även mer udda särlingar och tänkare som affärsmannen Mathieu Flamini, den norske konsttjuven Pål Enger, den deprimerade tyske målvakten Robert Enke, det galna fotbollsgeniet Robin Friday och den franske landslagskaptenen som blev löjtnant i Gestapo, Alexandre Villaplane. 
De samsas med svenskar som Zlatan Ibrahimovic och Lennart ”Nacka” Skoglund, liksom säregna fixstjärnor som Maradona, David Beckham och Pelé, alla fem lika mycket varumärken som de är fotbollslegender. 
Tyngdpunkten ligger på spelare som till sin omgivnings glädje eller vansinne var udda lirare redan under sin aktiva karriär. Men här finns även några exempel på profiler som efter att de lagt kängorna på hyllan visade sig bli några av fotbollens mest säregna företrädare.
I Udda lirare skildras fotbollfilosofer, playboys, storrökare, bråkmakare, politiskt laddade till höger såväl som till vänster, affärsmän, tragedier, komiker. Det som förenar dem är att de samtliga fall överraskat oss, upplyst oss, skakat om oss, glatt oss, gjort oss förbannade – kort sagt, berört oss.
I vissa fall har alla dessa aspekter funnits i en och samma spelare. Som i omslagets Eric Cantona. Vet man vem Cantona är, och hur hans livsverk blev, då har man ringat in fenomenet udda lirare.
Mer info om boken.