Sandviks IP

Holmsund

Anrika Sandvik, skärgårdens stolthet

Nämn Holmsund i fotbollssammanhang och de flesta tänker kanske på Kamratvallen och Västerbottens första allsvenska fotbollslag: IFK Holmsund. Sandvik, idag en del av samhället Holmsund, var nämligen ett av länets bästa lag under lång tid.

Idrottsklubben i Sandvik är på väg mot respektabla 120 år som förening (skrivet mars 2024). SIK bildades den 7 juli 1905 i Sandviks ordenshus. Första fotbollsmatchen spelades 1908. Då mötte Sandvik ett läroverkslag från Umeå och åkte rejält på pumpen: 1-18! SIK sökte revansch och en vecka senare hade laget gjort lite omflyttning i uppställningen. SIK placerade de största och mest kraftfulla spelarna på defensiva positioner, och då blev det ”bara” 1-5 i baken.

Västerbottens bästa fotbollslag
Klubben har haft stora framgångar i flertalet sporter, bland annat både i modern femkamp, friidrott och skidåkning. Men om vi håller oss till fotbollen vilket inte heller är fy skam, så kan vi konstatera att Sandviks IK var ett av Västerbottens bästa fotbollslag under ett par decennier.

Kvartsfinaler i Svenska Cupen
Storhetstiden, från 20-talet till 40-talet, kulminerade med två kvartsfinaler i Svenska Cupen. 1946 fick SIK möta AIKRåsunda. Men det kunde ha blivit en cupfest hemma på Sandviks IP om ödet velat annat. I åttondelsfinalen möttes nämligen IFK Norrköping och AIK, och om Norrköping med Nordahlsbröderna från Hörnefors hade vunnit så skulle Sandvik ha fått hemmaplan mot just IFK Norrköping i kvartsfinalen.


Laget som inför 4765 åskådare tog sig an AIK på Råsunda. Matchen slutade 6-1 till AIK. Bild från Rekordmagasinet.

Sandvik var det första laget från Västerbotten att nå en kvartsfinal i Svenska Cupen, och året efter (1947) var det dags igen. Den här gången gick resan ner till Skåne och för match borta mot Hälsingborgs IF (ja, på den här tiden stavades Helsingborg med ä). Även Hälsingborg blev för svåra och Sandvik fick se sig besegrade med 4-1, men vilken bragdartad insats av lilla Sandvik att två år i rad nå kvartsfinal! Åren före cupäventyret slogs publikrekordet på Sandviks IP när hemmagrabbarna inför hela 1600 åskådare tog sig an Malmö FF den 8 juni 1945. Det blev en målrik drabbning där gästerna från Skåne segrade med siffrorna 5-3.

Franska Bordeaux på besök
Efter att ha haft ett par olika idrottsplatser genom åren, så stod den nuvarande Sandviks IP klar sommaren 1937. Den invigdes med friidrottstävlingar efter att landshövding Gustaf Rosén invigningstalat. 1500 personer fanns på plats för att följa tävlingarna. Dock hade man redan en månad tidigare låtit inviga fotbollsplanen när det franska laget Bordeaux var på besök för en match mot ett kombinerat Sandvik-Umeå-lag. Bordeaux vann med 2-1 inför 1400 åskådare. Efter en omläggning av gräset så hade man den 15 juni 1952 en återinvigning på Sandviks IP med en match mot allsvenska IFK Göteborg, en match som slutade 5-4.

48 år på ordförandeposten!
Som i så många andra klubbar har det funnits eldsjälar, och där kan vi bl.a. nämna Mr Sandvik: Lasse Sundström. Han var ordförande i klubben från 1963 och 48 år framåt. Det torde vara ganska unikt. Med sina 48 år besegrar han t ex Emil Johansson i Fromhedens IF som satt som ordförande i 45 år innan han lämnade över ansvaret till sonen Max 1994.

Allsvenska spelare från Sandvik
Sandviks IK har levererat två spelare till Allsvenskan. Först Per-Erik Ohlsson som spelade för Djurgårdens IF på 50-talet, och så Kenneth Sjöblom som 1967 var med på IFK Holmsunds ettåriga allsvenska äventyr. Där kan det nämnas att Kenneth Sjöblom slog till med rekordsnabba 1-0 mot GAIS i premiären av Allsvenskan 1967. Målet föll redan efter 25 sekunder!

Sandviks herrar har på senare tid spelat i division 2 Norrland, men lagom till säsongen 2024 aviserar klubben att laget drar sig ur serien för att inte äventyra föreningens ekonomi. Damlaget fortsätter i divison 2 Norra Norrland och herrarna kommer att återfinnas i division 5 under säsongen. Sandviks damer blev den gångna säsongen tvåa i division 2 Norra Norrland Syd, endast slagna av Remsle UIF.

Och nu till något helt annat: Förste svensk i NHL? Uffe Sterner säger någon. Men nej. Den förste svensken i NHL kom faktiskt från Sandvik. Gustaf Ossian Forslund, född 1906 i Sandvik, emigrerade till Kanada och inledde sin hockeykarriär i 20-årsåldern i Port Arthur Ports i en liga som kallades Thunder Bay Senior Hockey League. 1932 skrev han kontrakt med Ottawa Senators och spelade en säsong i NHL. ”Gus”, som han kallades, stod för 13 poäng på 48 matcher, fördelat på 4 mål och 9 assists.

Tack till Sandviks IK och till Ingemar Berg, klubbmarken.com
Ett stort tack till Tomas Silfver som är källa till Sandviks cupäventyr, publikrekord och invigningen av idrottsplatsen. Tomas har skrivit boken
"Holmsund och Obbola - Förr i tiden : Personer och händelser 1900-1960".
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2024-03-03

Fakta

Förening
Sandviks IK
Bildad
7 juli 1905
Dräktfärg
Gul/Svart
Idrottsplats
Sandviks IP
Invigd
1937
Publikrekord
Serie
Dam: Division 2 Norra Norrland Syd (2024). Herr: Division 5 Västerbotten Södra (2024)
Ort
Holmsund
Kommun
Umeå
Landskap
Västerbotten
Invånare
6046 (SCB, 2020)
Tid för besök
Sommaren 2023