Bloggen

5 saker du inte visste om fotboll

Publicerad den 22-08-08

Fotboll är en populär sport – kanske till och med en av de mest populära sporterna i världen. Anledningarna till dess popularitet är många. Det är en sport som kan spelas av alla, och det går att spela fotboll i stort sett överallt. Det finns också de som gjort en riktig sagokarriär inom fotbollen – de har börjat med noll och ingenting här i livet och slutat som välbetalda stjärnor. Det är helt enkelt en sport för alla, och idag ska vi berätta fem roliga fakta om fotboll. 

Fotbollen härstammar från Kina

För dig som gillar att betta på fotboll känns det sannolikt ganska förvånande att fotbollen ursprungligen kommer från Kina. För att hitta bettingsidor som erbjuder odds på fotboll ska du kika på den här länken: https://www.casino-med-snabba-uttag.com/ – sen kan du själv kolla in oddsen på Kinas fotbollslag. Faktum är dock att forskare tror att man spelade fotboll redan 470 år f.Kr. i Kina. Ganska imponerande ändå. 

Den snabbaste utvisningen i världen tog bara 2 sekunder

Att bli utvisad på 2 sekunder låter nästan som ett skämt, men faktum är att det är precis vad som hände den engelska spelaren Lee Todd. Anledningen till utvisningen var att han utbrast “Fuck me, that was loud” efter att domaren blåst i visslan. Man kan anta att domaren inte var på sitt bästa humör och Todd fick efter uttalandet alltså lämna planen.

Grönland får inte vara med i FIFA

Grönland får inte vara med i FIFA av en enda simpel anledning – de har inte någon gräsmatta. Detta låter på snudd till absurt, men faktum är att det på Grönland inte finns så mycket gräs att man kan samla ihop till en hel gräsmatta, och Grönland är väl kanske inte en plats man direkt förknippar med någon form av utomhuslek heller. Man skulle ju kunna tänka att det hela lätt skulle kunna avhjälpas genom att en gräsmatta anlades – till exempel med hjälp av konstgräs, eller färdiga rullar med gräs. Detta är dock inte något som skett, och ingen har heller tagit initiativet till något sådant. Därmed är Grönland fortfarande inte med i FIFA

Det finns robotar som spelar fotboll

Att robotar kan mycket, det vet vi sedan gammalt. Men att de kan spela fotboll är det kanske inte lika många som vet. Faktum är dock att det finns någonting som kallas för “robotfotboll”, och det är precis som det låter – en samling robotar som spelar fotboll. Det finns till och med ett mästerskap för robotarna som går under namnet “RoboCup”. Denna fotbollscup gick av stapeln i Istanbul år 2011, första gången den spelades. Det är dock inte bara lek och skoj med dessa robotcuper, utan det finns även ett syfte bakom dem. Det handlar om att utveckla robottekniken, och man har faktiskt som mål att robotarna i mitten av 2000-talet ska bli bättre fotbollsspelare än människor.

Bara 8 länder har vunnit fotbolls VM

Fotbolls VM arrangeras av FIFA och det är ett mästerskap som hålls vart 4:e år. Den första VM-tävlingen arrangerades 1930 och det har sedan dess hållits inte mindre än 21 VM-mästerskap. Trots det är det bara 8 länder som vunnit VM. Det land som ligger inne med flest segrar är Brasilien, som har vunnit fotbolls-VM inte mindre än 5 gånger.