Bloggen

En av VM arenorna från 1958

Publicerad den 23-09-05

Halmstads fotbollsarena Örjans Vall är en historisk plats inom svensk fotboll. Med en kapacitet på 15 500 åskådare är arenan hemmaplan för Halmstads BK, eller HBK som klubben ofta förknippas med. Vid en första anblick kan arenan verka relativt enkel, men det är dess historia som gör den så speciell.

Det första SM-Guldet
År 1976 tog Halmstads BK sitt första SM-guld, och Örjans Vall var platsen där detta historiska ögonblick ägde rum. Förutom att vara en höjdpunkt för Halmstads BK och deras supporters, var detta ett banbrytande ögonblick för klubben och för fotbollen i Halmstad som helhet. Detta SM-guld cementerade Halmstads position som en framstående fotbollsstad och gjorde Örjans Vall till en historisk och förenad plats för fotbollsentusiaster i Halmstad. Sen dess har det blivit ytterligare tre guld för HBK, 1979, 1997 och 2000.

VM arena 1958
Men historien om Örjans Vall sträcker sig ännu längre tillbaka än så. Redan år 1958 var arenan värd för VM i fotboll. Detta var den första gången Sverige arrangerade ett VM, och en av arenorna som användes var Örjans Vall. Två matcher ägde rum på Örjans Vall. NordIrland-Tjeckoslovakien och Argentina-NordIrland ägde rum på denna legendariska arena, och fortsätter att vara en minnesvärd händelse i fotbollshistorien.

Namnet Örjans vall
Arenan har genomgått flera förändringar och renoveringar sedan dess. Tidigare hade arenan en kapacitet på över 20 000 åskådare, men detta har nu minskats för att skapa en intimare atmosfär. Örjans Vall har även fått sitt namn som syftar på Sankt Örjan och kommer av att det på platsen under medeltiden låg ett sjukhus med namnet S:t Jörgens hospital.

Idag används arenan främst för fotbollsmatcher och andra evenemang. Halmstads BK spelar sina hemmamatcher här och skapar en fantastisk atmosfär när de möter sina motståndare. Arenan har även blivit en plats för andra evenemang som konserter.

En pärla för Groundhoppers
Halmstads fotbollsarena Örjans Vall har blivit en symbol för fotbollstradition och passion i staden. Oavsett om man är en supporter av Halmstads BK eller bara en fotbollsälskare, är det omöjligt att inte känna historiens närvaro när man stiger in på arenan. Arenan har sett många framgångar och misslyckanden, men den har alltid varit en katalysator för gemenskap och glädje för fotbollsfans i Halmstad och runt om i Sverige.

Och även om arenan inte längre har sin tidigare kapacitet, har den fortfarande förmågan att skapa minnesvärda ögonblick. För de som har äran att se en match eller ett evenemang på Halmstads fotbollsarena Örjans Vall, är det en upplevelse som man sent ska glömma. Med sin rika historia och sitt engagemang för fotboll är Örjans Vall mer än bara en plats - det är en symbol för fotbollstradition och gemenskap. Många 'groundhoppers' runt om i världen har just Örjans vall på sin måste lista bland våra svenska arenor.