Bloggen

Fotboll i Sverige

Publicerad den 18-10-25

Fotbollen har en lång historia i Sverige, mycket längre än till exempel lotto och dess lotto- resultat. Fotbollen kom först till Sverige via Göteborg tack vare skotska arbetare som kom hit och jobbade. I Skottland hade fotbollen redan ett starkt fäste och därför tog de naturligtvis med sig sporten när de kom till Sverige. Här fattade det svenska folket tycke för sporten och de första klubbarna började sedan bildas runt 1883.


Sjövallen i Ahlafors. En av alla orter dit skottarna tog fotbollen

Reglerna: 

Ganska snart stod det klart att det skulle behövas officiella regler om fotbollen skulle kunna växa till en nationell sport med riktiga matcher. Dock hade man ganska stora problem med att bestämma sig för vad som faktiskt skulle gälla. Många tyckte att Sverige skulle ha en egen version av fotboll, som då skulle kallas för Svensk Fotboll. Det skulle till exempel vara okej att plocka upp bollen med händerna ibland och målen skulle inte ha någon ribba.

Eftersom fotbollen ser ut som den gör idag kan vi vara ganska säkra på att denna idé inte blev den som valdes. 1895 lyckades man till slut komma överens om att det var de reglerna som gällde i resten av världen som skulle gälla även här.

Första mästerskapen: 

Redan 1896, bara ett år efter det att man hade kommit överens om reglerna, började man köra de första mästerskapen. Då var det Örgryte IS som vann 4 år i rad. Idag är det faktiskt Sveriges äldsta aktiva fotbollsklubb eftersom de fortfarande håller igång med olika sporter. 

Sedan dessa första mästerskap har fotbollen i Sverige bara fortsatt att utvecklas till det som det är idag med alla sina lag och regler.

Lotto resultat och fotboll: 

Du är kanske inte särskilt intresserad av fotboll och då passar detta dig perfekt. Lotto resultat låter dig nämligen se resultaten av olika lotto och andra tävlingar på ett och samma ställe, oavsett om det är från mobilen eller datorn. Medan du sitter på den där fotbollsmatchen där du egentligen inte vill vara,  kan du alltså enkelt kolla upp de senaste resultaten och se om du har lyckats vinna något. Det är faktiskt en riktigt smart idé och utförandet är fantastiskt. Klicka här för att se de senaste lottoresultaten.

Sammanfattning

Fotbollen i Sverige har en lång historia som börjar redan under sent 1800-tal när skotska arbetare tar med sig sporten till oss. Den får först fäste i Göteborg för att sedan snabbt sprida sig vidare till resten av vårt land. Redan 1896 spelade Sverige sitt första mästerskap där Örgryte IS blir bäst i Sverige. Örgryte IS var faktiskt också med och spelade Sveriges första riktiga Fotbollsmatch, år 1892, 4 år innan den första mästerskapen. Fotbollen i Sverige har alltså en lång historia och en av våra första klubbar är fortfarande aktiv. Det är det långt ifrån alla länder som kan skryta med. Sverige må inte vara bäst i världen på fotboll men vi har en väldigt lång historia och det ska vi vara stolta över.