Bloggen

Halmstads BK vann i säsongspremiären på Örjans vall

Publicerad den 24-04-09

I det 110åriga mötet i allsvenskan emellan de Halmstads BK och IFK Göteborg så var det hallänningarna så gick segrare ur jubileumsmatchen. Matchens enda mål gjordes av Joseph Baffoe efter bara två minuter. HBK hade inte slagit IFK Göteborg på 14 matcher så den här matchen kom lägligt. Publiksiffran var strax över 10 000 personer.

Högsta publikökningen i procent

Förra säsongen 2023 vallfärdades det verkligen till Örjans Vall mot tidigare år. Snittet var hela 6 607 och det var en ökning med hela 96,4 procent. Visserligen så låg Halmstads BK i superettan säsongen 2022 när snittet var 3 364 men att dubbla antalet är imponerande.

Halmstads BK – IFK Göteborg 6-0

Tredje augusti 1997. Toppmatch i allsvenskan mellan Halmstad och IFK Göteborg på Örjans Vall. IFK Göteborg hade bara dagar innan matchen köpt Robert Andersson från just Halmstad. Något som skulle visa sig den bästa tändvätska en brasa kan få. Ersättare i Halmstads BK blev istället Stefan Selakovic, en tjugoårig forward som gjorde sin andra säsong i Halmstad. Han svarade med ett hattrick i andra halvlek. Bara Mikael Roséns 4-0 grusade Stefan Selakovic från att göra ett äkta hattrick (alltså tre mål på raken i samma halvlek. Halmstad vann med hela 6-0 inför hela 11 503 personer. Övriga två mål av Mats Lilienberg och Artim Shakiri som satte 6-0 i 90:e minuten.

Halmstad mot tredje guldet

26 oktober 1997. Allsvenskans sista omgång. Halmstad i förarsätet mot just IFK Göteborg om guldet. Vinst för Halmstad hemma på ett smockfullt Örjans Vall mot nykomlingen Ljungskile SK skulle betyda SM-Guld. Hela 14 184 på läktarna. Skulle Halmstad ta sitt tredje SM-Guld? De två tidigare togs 1976 och 1979. Ljungskile var tvungna att vinna föra undvika degradering från allsvenskan till superettan. Den första matchen emellan de båda lagen vanns sensationellt av Ljungskile hemma på Skarsjövallen med hela 5-2 den 19 maj. Men nu var hallänningarna det klart bättre laget och vann överlägset med 3-0. En seger som innebar ett tredje SM-Guld.

Sen året 1997 så är sig Örjans Vall sig ganska så lik. De båda takläktarna på långsidorna är mer eller mindre identiska och de båda kortsidorna har fortfarande inga takläktare. Mer bilder från Örjans Vall finner ni på vår hemsida. Det finns planer på en ny arena i Halmstad men än så länge inget bestämt.