Bloggen

Hur blir man bra på fotboll egentligen ?

Publicerad den 21-12-08

Fotboll är den populäraste sporten i Sverige, med över 600 000 som spelar sporten regelbundet och ännu fler engagerade fans. Många spelare vill börja spela professionellt, men det är inte få som ser den drömmen komma till liv. Vad är det som gör så att någon blir bra på fotboll egentligen? Här är fyra viktiga saker som alla legendariska fotbollsspelare har.

Passion

Passion är helt klart en av de absolut viktigaste sakerna man måste ha för att bli riktigt bra på någonting. Passion är den drivande kraften bakom att träna hårt, fokusera på spelet och ta i även när det känns som om man inte har en droppe energi kvar i kroppen. Om du är passionerad vill du bli bättre på spelet, och du vill vinna.

Om du vill bli inspirerad kan du läsa några av dessa många fotbollscitat på Lottoland.se. Här talar många kända spelare om sina framgångar och nyckeln till dem. Många av dessa stjärnor betonar hur viktigt det är att vara passionerad för det man gör.

"När folk lyckas beror det på hårt arbete. Tur har inget att göra med framgång", säger Diego Maradona, Argentinas bästa fotbollsspelare, till exempel.

Kolla in några av dessa fotbollsfilmer om du vill se historier om olika passionerade spelare som jobbar sig upp mot toppen.

Skicklighet

Hur bra du är på att dribbla, passa, skjuta och allt annat har naturligtvis en enorm inverkan på hur bra och värdefull du är som spelare. En skicklig spelare vet var han eller hon behövs på planen och jobbar hårt för att hela tiden förbättra sin förmåga att hantera bollen.

Skicklighet handlar inte bara om att dribbla, heller, utan även om att kunna springa, balansera och överlag om att ha bra kontroll över sin kropp. För att kunna använda sin styrka och hastighet behöver man också vara skicklig.

Erfarenhet

Är det inte finurligt att en del fotbollsspelare verkar bli bättre med åldern, trots att de borde ha överskridit sina bästa år? Detta beror på att erfarenhet spelar stor roll i hur bra man spelar. Mer erfarenhet har många fördelar som att man ofta är mindre nervös, har mer självförtroende, är bättre på riskbedömning och helt enkelt kan fatta bättre val där ute på plan. Det bästa sättet att få erfarenhet är helt enkelt att spela mot tuffa motståndare gång på gång, men man kan också få en sorts erfarenhet av att kolla på fotboll och studera andra skickliga spelare.

Fysik

Naturligtvis är också spelarnas fysik viktig. Det finns självklart en del du kan göra åt din fysik – genom att träna hårt och säkert, äta tillräckligt och nyttigt och ta hand om din kropp ordentligt kan du drastiskt förbättra din fysik och bli en bättre spelare, men det finns också en del saker som helt enkelt hänger på genetik. Även om man arbetar mycket hårt blir det svårare att bli bra om man helt enkelt har korta ben, svårt att bygga muskler eller problem med knäna. 

Sammanfattning

Det finns ingen magisk formel till att bli en världsstjärna i fotboll, men det finns vissa saker som helt klart är viktiga. Det är vanligt att man tror att det handlar om tur eller talang, och visst spelar dessa två saker en roll, men de är långt ifrån vad som avgör om en fotbollsspelare är bra eller inte.