Bloggen

Kristinebergs Idrottsplats i modernisering

Publicerad den 23-07-30

Kristinebergs Idrottsplats i Kungsholmen i Stockholms innerstad står för modernisering. Denna fina gamla anläggning  invigdes 1933. Men faktum är att det tidigare än så har funnits en idrottsplats på samma plats.

Hornsbergsvelodromen
För exakt 100 år sen (skrivet 2023), i juli 1923 så invigdes Hornsbergsvelodromen. En mäktig sportanläggning avsedd i första hand för cykel och motorcykeltävlingar. Men innerplanen kunde användas till andra sporter, till och med boxningsgalor. En enorm läktare sträcke sig runt den södra delen av stadion och rymde ca 10 000 åskådare. Velodromcykling var väldigt populärt på den tiden och nordiska mästerskapen hölls här både 1924 och 1927. Men ägarna fick ekonomiska problem 1927 och arenan godkändes inte längre som varken träning eller tävlingsanläggning. Redan 1931 så revs den stora arenan. Istället så anlades Kristinebergs Idrottsplats som invigdes två år senare.

Kristinebergs Idrottsplats

Idrottsplatsen tog tre år att bygga och invigdes 1933. Den stora karaktäristiska gula läktaren rymmer 930 sittplatser samt ståplatser framför. Klockren 30-talsfunkis som stått sig väl även om den säkerligen inte är godkänd av FIFA. Publikrekordet är från match mellan Djurgårdens IF och IK Sirius i division 1 1993. Det kom 3754 personer. 

'Krillan'
'Krillan' som idrottsplatsen kallas för i folkmun har genom åren haft många lag som sin hemmaborg, bl.a. FC Stockholm, Karlbergs BK, Djurgårdens IF dam och exallsvenska Westermalms IF. Dock spelade de aldrig allsvensk fotboll på 'Krillan'. Mer bilder från Kristinebergs Idrottsplats finns att beskåda här på idrottsplats.se


Krillan i brand! Nej, tifo i premiären 2013 mot Gröndal. Bildkälla FC Stockholms hemsida

Nya 'Krillan' klar 2024

Stockholms stad har påbörjat arbetet med att rusta upp idrottsplatsen, bl.a. för att anpassa den för damallsvensk fotboll. Men som det står i texten om renoveringen, idrottsplatsens historiska byggnader får en varsam renovering. Men gräsplanen kommer att bytas ut mot konstgräs istället. Ett stort minus för oss idrottsplatsfanatiker. Men vi får hoppas att läktaren får behålla sin gamla charm.
Upprustningen beräknas bli klar till hösten 2024.

Boken: Idrottsplatsen i våra hjärtan
I september 2016 kom boken 'Idrottsplatsen i våra hjärtan' ut. Författarna Mats Tallkvist, Ronald Åman och Göran Willis har besökt idrottsplatser från hela landet.  I boken redovisas historik, evenemang, publikrekord och udda händelser. Författarna återger anekdoter berättade av vaktmästare, ledare och andra eldsjälar. Närmare 300 idrottsplatser skildras landskapsvis i ord och bild
Förresten, behövs det nämnas att Kristinebergs IP kom med Idrottsplatsen i våra hjärtan ?