Bloggen

Örjansvalls framtid säkrad

Publicerad den 23-04-10


Den 30 juli 1922 invigdes Halmstads Idrottsplats av dåvarande kronprinsen Gustav Adolf, senare kung Gustav VI Adolf. Namnet Halmstads Idrottsplats ändrades dock ganska så snart till nuvarande Örjansvall.  00 år senare så firade man 100 årsjubilaren i samband med superettan match mellan Halmstads BK och Landskrona BoIS. 
 
Men de senare åren så har framtiden för arenan blivit allt mer osäker. Det har funnits dem i Halmstads som velat att man skulle sälja marken för husbyggen. Örjans vall har ett attraktivt centralt läge i stan och naturskönt läge utmed ån Nissan. 

Bostadsplaner skrotas 
Kommunstyrelsen i Halmstad har röstat fram beslutet om att skrota byggplanerna med husbyggen på Örjan svall. Istället vill man se möjligheterna med en nybyggd arena på befintlig plats. Vi får då hoppas att den fina gamla entrén får stå kvar. 

VM-1958 
Örjans vall var en av de svenska fotbollsarenor som fick äran att vara värd i samband med världsmästerskapet. Två matcher spelades på fotbollsarenan. NordIrland mot Tjeckoslovakien som slutade med ‘hemmaseger’ 1-0 och NordIrland mot Argentina som slutade 1-3. NordIrländarna hade Halmstad som sin bas och träning var ute på Skogsvallen i Tylösand. 
 
UE21-EM 2009 
Tre gruppmatcher spelades på Örjansvall 2009. Det var matcherna England – Finland som slutade 2-1, Tyskland – FInland som slutade 2-0 och Tyskland – England som blev oavgjort 1-1. Det var inte tänkt från början att arenan skulle vara en av spelplatserna men då Borås Arena hoppade av så fick Örjans möjligheten istället. I samband med mästerskapet så gjordes läktarna tillfälligt om så att det enbart fanns sittplatser. Likaså har hänt i samband med Halmstads BK’s europaspel på 2000-talet. Publikkapaciteten har då varit endast 7 500 åskådare. Vanligtvis är publikkapaciteten närmare 11 000 åskådare 
  
Även konserter 
Halmstadsbandet Gyllene Tider gav tre konserter på Örjansvall i samband med bandets 25-årsjubileumsturné. Totalt såg över 74 000 personer de tre konserterna på arenan.