Bloggen

Stadsparksvallen, en av Sveriges vackraste fotbollsarenor

Publicerad den 23-09-03

Jönköping är en vacker och livlig stad belägen vid södra spetsen av Vättern,  Sveriges näststörsta insjö. Staden erbjuder en mängd olika attraktioner och sevärdheter för besökare att utforska och njuta av. En av stadens främsta landmärken och stoltheter är dess fotbollsarena, Stadsparksvallen.

En av landets äldsta fotbollsarenor
Stadsparksvallen är en imponerande fotbollsarena som erbjuder en fantastisk upplevelse för fotbollsentusiaster och sportfans. Arenan är hemmaplan för Jönköpings Södra IF, en förening som förra året (2022) firade 100 år. Ett besök på Stadsparksvallen ger besökare möjlighet att fånga spänningen och atmosfären i en levande fotbollsmatch. Stadsparksvallen är en av landets äldsta idrottsplatser, invigdes 1902.Med en kapacitet på ca 7 300 åskådare har Stadsparksvallen varit värd för otaliga spännande och minnesvärda matcher genom åren. Arenan är inte bara en plats för fotbollsmatcher utan används också för konserter och andra evenemang. Publikrekordet är från säsongen 1949/1950 när hela 18 582 personer bevittnade den allsvenska matchen mellan Jönköpings Södra IF och Malmö FF. På senare år så har den högsta publiksiffran varit 6 295 den 17 oktober 2015. Match i superettan mellan Jönköpings Södra och Östersunds FK. Det året tog Jönköpings Södra sig tillbaka till allsvenskan. Stadsparksvallen har också varit hemmaplan för en annan Jönköpingsförening, nämligen IK Tord.

Vacker omgivning
Det som särskiljer Stadsparksvallen från andra arenor är dess unika läge. Arenan ligger i Jönköpings vackra stadspark, vilket ger ett naturskönt och fridfullt inslag i fotbollsupplevelsen. Besökare kan njuta av grönskan, lummiga träd och strålande landskap runt arenan samtidigt som de hejar på sitt favoritlag.Stadsparksvallen erbjuder moderna faciliteter och bekvämligheter för både spelare och åskådare. Arenan har flera sittplatser för att se matchen från olika vinklar, sanitära utrymmen, mat- och dryckesställen och välutrustade omklädningsrum. Dessutom finns det parkeringsplatser i närheten för besökare som kommer med bil. Arenan har genomgått flera renoveringar och uppgraderingar genom åren för att hålla den på topp. Den senaste renoveringen inkluderade installation av modern belysning, vilket ger möjlighet för kvällsmatcher och skapar en unik atmosfär. Förutom fotbollsmatcher erbjuder Stadsparksvallen också olika aktiviteter och evenemang för besökare att delta i. Det kan vara allt från ungdomsturneringar och fotbollsskola för barn till föreläsningar och seminarier om fotbollens historia och taktik.


Ett måste för groundhoppers
Stadsparksvallen har verkligen blivit en symbol för Jönköping och stadens passion för fotboll. Arenan har inte bara spelat en viktig roll för fotbollens utveckling i regionen utan har också gett samhället en plattform för att samlas och njuta av sport och underhållning.Så om du är en fotbollsfanatiker eller bara vill uppleva den spännande atmosfären i en fotbollsmatch, ta dig tid att besöka Stadsparksvallen när du är i Jönköping. Du kommer inte bli besviken av den vackra arenan, omgiven av naturens underbara skönhet och den hängivna fansens jubel.