Bloggen

Svenska klubbar kritiska mot VAR - så låter debatten

Publicerad den 24-03-15

 

VAR har länge varit en av de mest kontroversiella frågorna i svensk fotboll. Nu vill man hålla en omröstning om det ska vara en del av svensk fotboll eller inte. Frågan är mer aktuell än någonsin med tanke på att en ny säsong av Allsvenskan står runt hörnet. I nuläget så använder man inte VAR i Sverige och i nuläget är majoriteten av alla elitklubbar emot ett sådant beslut. 

Många distrikt har ännu inte uttalat sig

Även om många klubbar är negativa är det främst de svenska fotbollsdistrikten som har makt att få till en förändring. Där är det bara två distrikt som har uttalat sig och är öppet negativa mot VAR. 

 

Om du inte är bekant med VAR är det en form av videogranskning som används i många ligor. Det betyder att domaren kan stoppa matchen för att kolla på en video av en viss situation. Baserat på detta material kan man ändra ett beslut i matchen. Det kan till exempel vara en situation i straffområdet som kan leda till straffspark. VAR har ofta betydelse för matchutgången och de avgörande situationerna. 

Väntas inte nå ett beslut i år

Svenska fotbollsförbundet hade nyligen ett årsmöte med alla distrikt, men där tog man inga beslut. Man har endast möjlighet att lägga en motion fram till den 30 april. Det är alltså högst tveksamt att man skulle ta ett beslut inför årets säsong. 

 

VAR har blivit kontroversiellt, inte bara för att det påverkar utgången i matcherna. Många supportrar är även missnöjda. Det gäller särskilt de som gillar att betta på matcherna. Att ändra ett beslut med VAR kan leda till att man inte får in sin spelkupong. 

 

Om du vill betta på Allsvenskan i år kan det därför vara bra att hålla sig uppdaterad om VAR. Det kan påverka hur du bettar på matcherna. Då blir det ännu viktigare att jämföra odds för att ge dig själv de bästa förutsättningarna. I nuläget kan du betta både hos svenska spelbolag och de med utländsk licens. Du kan få tips på bäst bettingsida utan svensk licens på Techopedia om du vill välja ett bra spelbolag. 

Flera distrikt är fortfarande neutrala

Allsvenskan kommer snart att köra igång igen på några av Sveriges mest imponerande idrottsarenor. Vi förväntar oss att frågan om VAR kommer att diskuteras frekvent i samband med matcherna. Många distrikt är fortfarande neutrala och har ännu inte tagit ställning i frågan. De säger dock att de lyssnar på sina klubbar och försöker göra alla nöjda. Man vill dock inte uttala sig innan det finns ett konkret förslag på bordet att ta ställning till. 


Svenska fotbollsförbundet har också haft ett årsmöte om VAR och tycker det krävs mer analys innan man kan ta ett beslut. Att införa VAR skulle nämligen förändra hela den svenska fotbollen. Det är inget lättvindigt beslut som man kan ta på ett möte. Många räknar med att frågan kommer att tas upp flera gånger under 2024 och att vi kan få ett beslut 2025.