Bloggen

Det kulturella samhället Uddebo

Publicerad den 24-03-16

Mellan Svenljunga och Tranemo i Västergötland hittar vi det lilla udda samhället Uddebo. Ja namnet lever verkligen upp till sitt namn. Här är det lite udda kan man säga. Den gamla väveriorten ligger vackert vid ån Assman dalgång och här har man förvandlat en avbefolkad ort till ett livligt kulturellt samhälle långt ifrån storstaden fast ändå ganska nära, ca en timmes bilfärd från Göteborg. 

Uddebo Möbeltygsväferi 


1906 byggdes väverifabriken i Uddebo av familjen Claesson. Företaget riktade in sig på vävda möbeltyger av hög kvalité. Mest känt är kanske tyger som använts i Stockholm med Lasse Åberg-motiv på stadens kollektivtrafik. Som mest arbetade det ca 120 personer på Väveriet och den var länge den största arbetsgivaren på orten. 2011 blev dessvärre inget roligt år för ortens väveri. Produktionen lades ner och flyttades in till Kinna (alltså ej Kina). 


Fotboll i Uddebo 


1932 invigdes idrottsplatsen i samhället och det fick passande namnet Vävarevallen. Bredvid idrottsplatsen låg nämligen ortens väverifabrik som ni kunde läsa mer om ovan. Uddebo GoIF spelade fram till säsongen 2006 med sitt bästa år i division 4 på 1940-talet. Vid ett besök vid det som var Vävarevallen kring år 2010 stod de gamla avbytarbåsen och väntade på nya avbytare, avbytare som sedan aldrig skulle komma. Idrottsplatsen började växa igen och en ca 120 årig epok gick i graven. Så inom fem år hade orten både förlorat både sitt väveri och sin idrottsförening. 


Från avbefolkning till inflyttning


Runt om i Sverige finns liknande orter där orten förlorat en stor arbetsgivare och sitt fotbollslag. På många av dess platser så har det tyvärr blivit allt mer öde och avbefolkat. Familjer tvingas flytta då föräldrar inte vill pendla till sina jobb och barnen vill man kunna ha i föreningar på orten man bor i. I Uddebo har man lyckats förändra det på ett annat sätt. Både det gamla Väveriet och idrottsplatsen Vävarevallen har nu fått helt nya liv. Ett kulturellt samhälle där byggnader bl.a. inhyser musikstudios, ateljeér, bageri, verkstäder, lokaler för konserter m.m. Så vill man upptäcka något udda under sin svenska svemester så kanske Uddebo kan vara ett spännande tips även om idrottsplatser lyser med sin frånvaro på orten. Däremot inte långt därifrån så finns ett par fina idrottsplatser som vi vill tipsa om, vackra Ekelid i Ambjörnarp och klassiska Grimsborg i Grimsås där det spelades allsvenskt kval på 1960-talet