Bloggen

Fotbollsspelens närvaro på nätet hjälper sporten

Publicerad den 21-02-24

 

Fotboll är en av världens mest dominerande sporter. Detta är både sett till antalet utövare och följare. De senaste tio åren har fotbollen tagit en allt större plats på nätet. Organisationer som FIFA och UEFA, samt flera fotbollsklubbar, upptäckte tidigt att de kunde nå ut till sina supportrar och nya fans med unikt innehåll via sociala medier, appar och webbsidor. 

  

Något som också har vuxit på nätet är antalet fotbollsspel. Dessa har inte nödvändigtvis en koppling till någon fotbollsklubb eller liga, men dess ökade närvaro, och växande antal spelare, har inte gått fotbollsförbunden förbi.  


Källa: Pexels

Fotbollsspelens väg till nätet 

Det har funnits fotbollsspel sedan långt innan internet. De fanns redan under arkadhallarnas tid. På de stora automaterna gick det att sparka in straffar i mål, eller spela som målvakt och försöka rädda skott. Under 90-talet kom det ytterligare fotbollsspel som gick att spela på datorer och spelkonsoler. När internet blev standard i de flesta hem blev det plötsligt möjligt att spela fotboll mot andra spelare från hela världen.  

Det internationella fotbollsförbundet FIFA gav i början av 00-talet spelföretaget EA Sports rättigheterna till att använda deras varumärke i en spelserie med samma namn. Varje år släpper EA en ny version av FIFA-spelet för att det ska följa de verkliga ligorna och mästerskapen. Den senaste versionen, FIFA 21, är utvecklad för de senaste spelkonsolerna från Sony och Microsoft, som lanserades i slutet av 2020. Den lovar ett ännu mer verklighetstroget spel, där till och med håret och musklerna på de digitala spelarna efterliknar verkligheten.  

Fotbollsspelens förekomst på nätet har vuxit parallellt med fotbollsstreamingen. Fler väljer att streama matcher live, eller on demand, på grund av tillgängligheten. De flesta sportstreamingtjänster tillåter användare att titta på matcherna i mobilen, på surfplattan, datorn och teven. Det innebär att matchen går att se oavsett var man befinner sig, så länge man har en bra internetanslutning.  

Det finns nu webbplatser som kombinerar fotbollsspel med fotbollsstreaming. Spelbolag kan erbjuda sina spelare möjligheten att se matcher live och de kan även ha fotbollsinspirerade spel på sina casinosidor. De finns då i underkategorin slots och är spelautomater. Dessa spel har en enkel mekanik och hög underhållning. De finns med olika många vinstlinjer och jackpottar. Två exempel på fotbollsslots är Football Glory och Football Champions Cup.   

Källa: Unsplash

Ökad närvaro och tillväxt 

Spelen och klubbarnas engagemang har gjort att fotboll förekommer allt mer online. Gränsen mellan den verkliga och digitala fotbollen suddas ut. Enligt SportShow är fotbollen världens mest följda sport och har över 3,5 miljarder aktiva supportrar. Enligt Statista kommer antalet som spelar online att överstiga 3 miljarder, år 2023. Om de två marknaderna kan mötas, hade det kunnat innebära en tillväxt som gynnar såväl fotbolls- som spelindustrin.  

  

För att nå ut med fotbollen till spelmarknaden har FIFA, bland annat, gett sig in i esporten. Varje år sedan 2004 har FIFA eWorld Cup arrangerats. Sverige har varit särskilt framgångsrika i eFIFA och det är för närvarande en svensk som är Europamästare. Olle ”Ollelito” Arbin korades till mästare efter att vunnit i europeiska Fifa 20 Summer Cup Series. Hans framgångar gav honom priset som Årets eFotbollsspelare på den årliga svenska fotbollsgalan. Det var första gången som en efotbollsspelare tilldelades detta pris.  

  

Det finns även flera eligor. Befintliga fotbollsklubbar har startat egna elag under deras klubbnamn. På så sätt kan de sprida klubbens namn, motto och värderingar till efotbollsfans. Förra året meddelade den italienska klubben AC Milan att de hade gjort en e-satsning. De har nu esportlaget AC Milan Qlash, med två rutinerade eFIFA-spelare. De ska representera klubben i samtliga efotbollsturneringar, såväl som i mobilspelet Brawl Stars. 2019 var första gången som eAllsvenskan spelades, och uppmärksamheten har fått hela 20 klubbar från Allsvenskan och Superettan att starta upp egna elag.  

  

Fotbollsklubbar och organisationer har samtidigt tagit steget bortom fotbollsspelen och syns i andra spelsammanhang. I början av 2021 meddelades det att utvalda fotbollsligor, såsom Bundesliga, Primeira Liga, La Liga m.fl., hade ingått ett samarbete med det populära spelet Fortnite. I ett spelläge kommer Fortnite-spelare kunna välja att gestalta fotbollsspelare och använda deras signatursparkar eller andra förmågor för att avancera i spelet. Det här är ytterligare ett tecken på hur mycket fotbollen vill synas online. 

Fotbollsspel för alla 

Fotboll är en sport med olika typer supportrar. Det finns de som gillar sporten för hur den spelas, och som inte bryr sig om vilket lag som spelar. De gillar att läsa böcker och titta på dokumentärer om fotboll. De har koll på världsstjärnor såväl som udda lirare, vilket är titeln på Lars Nylin och Ronald Åmans bok från 2018.  

  

Det finns heldedikerade supportrar som enbart följer matcher som deras favoritklubb spelar. Dessa kan ha vardagsrummet tapetserat i klubbens färger och de missar inte en enda match, oavsett om det bara är en tränings- eller vänskapsmatch. Därefter finns det supportrar som gillar en specifik spelare, och som följer hen oavsett vilket lag hen spelar i.  

På samma sätt finns det fotbollsspel för olika spelare. Det finns enklare spel med ett fotbollstema, som spelautomater, och det finns spel där spelaren går in i rollen som tränare, som i Football Manager. Pro Evolution Soccer (PES) är en av FIFA-spelens främsta konkurrenter. Båda spelen är uppbyggda kring befintliga ligor, innehåller de senaste uppställningarna och låter spelaren leda lag eller följa specifika spelare. Det finns också retrospel, som fortfarande uppskattas och hyllas som några av de bästa fotbollsspelen. Tre exempel är Sensible Soccer, World Cup 98 och Virtua Soccer.  
 

Nya spel lanseras hela tiden. FIFA 22 har en preliminär lansering i september. Det väntas också komma nya versioner av Football Manager och PES. Utöver dem kommer det att släppas alltifrån nya mobilsspel till spelautomater. Utvecklare som NetEnt och Yggdrasil, som ligger bakom tidigare nämnda fotbollsslots, väntas lansera flera nya spel under året. Om det blir fler fotbollsspel återstår att se, men det är inte ovanligt att temaspel släpps inför större idrottshändelser som t.ex. kommande fotbolls-EM. 

Fotbollen behöver en stor närvaro på nätet för att behålla sin position som världens största sport. Fotbollsspelens uppkomst och utveckling har skapat ett sätt att kombinera spel och sport med varandra. Det blir ett stöd för fotbollsklubbarna, en bra reklam för organisationerna och det passar alla som både gillar att titta på och spela fotboll, vare sig det är online eller offline.