Bloggen

Klassiska namn på svenska fotbollsarenor

Publicerad den 24-06-16

Många fotbollsarenor har idag sponsornamn. Föreningarna som äger dem eller kommunen drar in stora inkomster som t ex här i Sverige som Tele2 Arena, Visma Arena osv. Men det finns fortfarande en del arenor i de högre serierna som fortfarande heter som de mer eller mindre alltid har hetat. Ett klassiskt och fint namn att vara stolt över. 
Här tar vi upp några exempel. 

 

Örjans vall, Halmstads BK 

 


I halländska kuststaden Halmstad finns fotbollsarenan Örjans vall. Arenan invigdes 1922 och firade 100 år i samband med Superettan match mot Landskrona BoIS inför 5 384 personer. Samma år gick Halmstads BK upp till allsvenskan igen. Publikrekordet på arenan ligger på hela 20 381 personer men det är inte Halmstads BK som innehar det oslagbara rekordet. Rekordet innehavs nämligen av rivalen IS Halmia i samband med kvalmatch till allsvenskan år 1962. Motståndare, jo Landskrona BoIS. Publikkapaciteten idag är på ca 11 000 personer. I samband med VM 1958 i Sverige spelades två matcher på Örjans vall. Arenan är en favorit bland bortasupportrar speciellet på sommartid då många kombinera med bad och sol. Närheten till centrum i Halmstad med barer och restauranger bidrar också samt det fina läget utmed floden Nissan. 

Strandvallen, Mjällby AIF 

 


Samhället Hällevik i Sölvesborgs kommun är skådeplats för allsvenska Mjällby AIF. Här på havsdoftande Strandvallen (passande namn) har Mjällby AIF spelat sen 1953.Runt omkring på sommaren är det fullt av semesterfirare i stugor och husvagnar. Adressen till Strandvallen är passande nog Campingvägen. Publikrekordet på Strandvallen är 8 438 personer och är från en allsvensk match mot Kalmar FF säsongen 1980. Mjällbys första säsong i allsvenskan. Idag tar arenan in ca 6 000 personer. Vad som är extra charmigt med Strandvallen är att den har takläktare på alla fyra sidorna. 


 
Stora valla, Degerfors IF 

 


I det värmländska brukssamhället Degerfors finns fotbollsarenan Stora valla som har varit hemmaborg för Degerfors IF sen 1938. Arenan tar in ca 6000 åskådare och är i skrivande stund (2024) under ombyggnad. Vid arenan finns även ett fotbollsmuseum. Publikrekordet är på hela 21 065 och är från säsongen 1963 i en allsvensk match mot IFK Norrköping. Vad som är kul med arenan är att under takläktaren finns ett fik som kallas ‘Skitiga bullen’. Fiket är egentligen ett förråd och består av ett bord, tre stolar och en kaffebryggare.